Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης για την 120η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

απόστολος κατσιφάρας

Στις εργασίες της 120ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιούνται 6-8 Δεκεμβρίου 2016 στις Βρυξέλλες συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Η καλύτερη διαχείριση των ροών των προσφύγων και της νόμιμης μετανάστευσης στο έδαφος της Ευρώπης θα είναι το κεντρικό θέμα της παρούσας συνόδου ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών περιφερειών και δήμων θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, τη βελτίωση των διαδικασιών για τη νόμιμη μετανάστευση προς την Ευρώπη και την ένταξη των μεταναστών, ενώ θα υπάρξει συζήτηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Των εργασιών της Ολομέλειας θα προηγηθεί σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, συνέδριο με θέμα «Η ενσωμάτωση μεταναστών από τρίτες χώρες: Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών», όπου τα μέλη της ΕτΠ θα συναντηθούν, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), της UEFA, της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου, και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να συζητήσουν θέματα όπως η στέγαση, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, οι εργασιακές δεξιότητες, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της διαχείρισης της μετανάστευσης, τόσο για τα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας όσο και για όσους μετακινούνται για άλλους λόγους. Οι Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές ζητούμε να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά και να αναθεωρήσει το τωρινό σύστημα για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο λόγω πλημμελούς σχεδιασμού ή εφαρμογής, αναθέτει δυσανάλογη ευθύνη σε ορισμένα κράτη μέλη και ενθαρρύνει τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις προς άλλα κράτη μέλη» τονίζει σχετικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας

Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν στην ατζέντα της 120ης Ολομέλειας της ΕτΠ είναι:

Η πρόοδος και ο εδαφικός αντίκτυπος της πρωτοβουλίας REFIT για την αναθεώρηση και την απλούστευση της νομοθεσίας της ΕΕ, που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012, ένα θέμα καίριας σημασίας αφού οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι αρμόδιες για την υλοποίηση και εφαρμογή του 70% της νομοθεσίας της ΕΕ. Μάλιστα θα υπάρξει και σχετική συζήτηση με τον Φρανς Τίμερμανς, Πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τη Βελτίωση της Νομοθεσίας, τις Διοργανικές Σχέσεις, το Κράτος Δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Η θέση των περιφερειακών και τοπικών αρχών σχετικά με την προτεινόμενη επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που ξεκίνησε το 2015 για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στην ΕΕ, και πώς μπορεί να βελτιωθεί ο αντίκτυπός του στις περιφερειακές οικονομίες.
Τα Τεχνικά Μέτρα στον Τομέα της Αλιείας για το πώς και το πού μπορούν να αλιεύουν οι αλιείς, με στόχο τον έλεγχο των αλιευμάτων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της αλιείας στο οικοσύστημα.
Η ρύθμιση της αστάθειας των γεωργικών τιμών ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί διασφάλισης του εισοδήματος των γεωργών για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μεγάλη αστάθεια των τιμών των γεωργικών προϊόντων και των μέσων παραγωγής.
Ο τουρισμός ως κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή συνεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ

Επιπλέον, στο περιθώριο της 120ης Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών (PES Group) στην ΕτΠ, στην οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είναι Αντιπρόεδρος, όπου θα υπάρξει συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ, για τις τρέχουσες προκλήσεις τις ΕΕ.