Πατρινοί ποιητές στην Αθήνα

την Τετάρτη

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) διοργανώνει στην Αθήνα σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο: «ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ – ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού AN ARΤ, Μονής Αστερίου Τσαγκάρη 4, Αθήνα (Πλάκα).

Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις Πατρινής μουσικής και ποίησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, με την συμμετοχή των ποιητών Διονύση Καρατζά, Γιώργου Κοζία και Κώστα Λογαρά.

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 στις 8.30 το βράδυ και περιλαμβάνει ποιήματα των πατρινών ποιητών:

Δημήτρη Κάββουρα, από τις συλλογές «Ρομβία» και «Εύθετος χρόνος»
Διονύση Καρατζά, από τις συλλογές «Απ’ το μισό παράθυρο», «Ακοιμήτων», «Πότε μίλα πότε φίλα», «Χωρίς εδώ», «Ταξίδια εσωτερικού»
Γιώργου Κοζία, από την υπό έκδοσιν συλλογή «Πολεμώντας υπό σκιάν…» (Ελεγεία και σάτιρες)
Βασίλη Λαδά, από τις συλλογές «Απόκρεω» και «Δείπνα» και ένα ανέκδοτο για τα παιδιά πρόσφυγες
Κώστα Λογαρά, από την αφήγηση «Σάββατα δίχως μύθο».

Θα ακουστούν σπάνια έργα για φωνή και πιάνο (τραγούδια και κομμάτια για σόλο πιάνο) των πατρινών συνθετών:

Δημήτρη Λιάλιου (1869-1940), Ελένης Λαμπίρη (1889-1960), Αντιγόνης Παπαμικροπούλου (1889-1980),  Θεόφιλου Κάββουρα (1930-1974), Ανδρέα Νεζερίτη (1897-1980).

Ερμηνεύουν:

Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι

Μάριος Καζάς, πιάνο

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, απαγγελία – γενική επιμέλεια

Η εκδήλωση αποτελεί έναν «διάλογο» του πατρινού χθες, που εκπροσωπούν οι συνθέτες που δεν ζουν πια, και του σήμερα της Πάτρας, το οποίο εκπροσωπούν οι ποιητές της πόλης, που συνεχίζουν να δημιουργούν.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

ΔΑΦΝΗ  ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ

Σπούδασε  Φυσική  Αγωγή  και  Αθλητισμό  στο  Πανεπιστήμιο  της  Αθήνας  (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και  τραγούδι  στο  Ωδείο  Αθηνών με την Μ. Χαραλαμπίδου.

Συνέχισε τις σπουδές της με τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και την Δέσποινα Καλαφάτη, ενώ συμμετείχε και σε σεμινάρια τραγουδιού στην Ελλάδα και στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

Ως λυρική τραγουδίστρια έχει  συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές  με   τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας:  Εθνική Λυρική Σκηνή,  Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό  Θέατρο,  Φεστιβάλ Αθηνών,  χορωδία της Ε.Ρ.Τ., Χοροθέατρο ΡΟΕΣ, Ένωση  Ελλήνων  Μουσουργών, Ορχήστρα  των  Χρωμάτων (και στο Μουσικό Αναλόγιο της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» σε επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου),  Μουσικό  Σύνολο  Μάνος   Χατζιδάκις, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Γουλανδρή κ.α.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε διοργανώσεις – θεσμούς, όπως: Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με την μεγάλη χορογράφο Μαρία Χορς, Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου κ.α.

Με την Χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και διευθυντή τον Μίκη Θεοδωράκη περιόδευσε σε Ευρώπη και Αμερική (1993-96).

Τον Ιούλιο του 2011 συμμετείχε στην παράσταση της Ελληνικής ομάδας για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας Carl Orff στο Salzburg της Αυστρίας και τον Μάϊο του 2014 τραγούδησε μελοποιημένη ελληνική ποίηση στο Αννόβερο της Γερμανίας.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες, ποιητές  και τραγουδοποιούς σε  συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εκπομπές  και  ηχογραφήσεις και έχει τραγουδήσει πολλά έργα ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση.

Διδάσκει  Φυσική  Αγωγή  και  Αθλητισμό  στη  δημόσια  Εκπαίδευση  και  δίδαξε λυρικό τραγούδι  για 14 χρόνια στο  Δημοτικό  Ωδείο  Ζωγράφου (Αθήνα).

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΖΑΣ

Ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτεχνικά Έλληνες πιανίστες της γενιάς του, o Μάριος Καζάς εμφανίζεται διαρκώς στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους των Αθηνών καθώς και σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δραστηριοποιείται εντονότατα στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού, των χορωδιών και της μουσικής δωματίου, συνεργαζόμενος επί σκηνής με καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς. 

Ο Μάριος Καζάς ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο με την Στέλλα Μακρυγιάννη και συνέχισε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν μελέτησε με την Ντόρα Μπακοπούλου στο Ωδείο Athenaeum και στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο Παμψηφεί. Έχει βραβευθεί με Α’ και Β’ Βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου και έχει  αποσπάσει Β’ Βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου “Art and Education in the 21st century” και “Apollon”. Το πρώτο του προσωπικό cd με τίτλο “Μποτίλια στο πέλαγο”, σε συνθέσεις Κώστα Μυλωνά, κυκλοφόρησε  τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ ερμηνεύει και στα cd “Αλίκη Καγιαλόγλου-Ζωντανή Ηχογράφηση, Ωδείον Ηρώδου Αττικού (2009)” και “A time for us (2012)”.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική.

Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στην ελληνική ποίηση και μουσική.

Ανάμεσά τους: “Το Τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Ο Ρωμανός ο μελωδός του Οδυσσέα Ελύτη», «Ικετηρία» (από το ομώνυμο βιβλίο του Παναγιώτη Ρίζου).

Επίσης, έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα στον Αντρέι Ταρκόφσκι, στους Ρώσους της Διασποράς, στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς κ.ά.

Έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορα μουσικά σύνολα.

Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της Πατρινής μουσικής παράδοσης (λόγιας και βυζαντινής) και επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο με «Κουαρτέτα Πατρινών Συνθετών», που ερμήνευσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

Ως blogger διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ