Ξενάγηση από τους Patrinistas στο Κάστρο του Ρίου

γνωριμία με τούς προμαχώνες και τις οχυρώσεις

Την Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2016, περισσότεροι από πενήντα (50) συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομάδας Εθελοντισμού και Ενεργοποίησης Patrinistas και με ξεναγό την Αρχαιολόγο Μαλαταρά Λυδία, περιηγήθηκαν στο πανέμορφο Φρούριο του Ρίου.

Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση, που ξεκίνησε από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου στις 10:30 το πρωί, στούς προμαχώνες και τις οχυρώσεις του Φρουρίου Ρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας μιλήσαμε για την ιστορία, την αρχιτεκτονική του, παρακολουθήσαμε μια ενημερωτική ταινία με όλες τις εργασίες συντήρησης - ανάπλασης που έχουν εκτελεσθεί προκειμένου το Φρούριο διατηρηθεί στον χρόνο και αποκτήσει την σημερινή του μορφή και φυσικά... οι φωτογραφικές μας  μηχανές πήραν στην κυριολεξία φωτιά, αποθανατίζοντας τα πάντα στον διάβα μας!!!

Ευχαριστούμε θερμά την Προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αρχαιολόγο Κουμούση Αναστασία, για την συνδρομή της στην πραγματοποιήση της περιήγησης  και την Αρχαιολόγο Μαλαταρά Λυδία για την υπέροχη - άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση, που μας πρόσφερε !!! 

Το Φρούριο του Ρίου («Κάστρο του Μωριά») είναι χτισμένο στο ομώνυμο αχαϊκό ακρωτήριο, απέναντι από το Φρούριο του Αντίρριου με το οποίο ήλεγχε τη δυτική είσοδο του Κορινθιακού κόλπου.

Οικοδομήθηκε το 1499, μέσα σε τρεις μήνες, από το σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄. Η στρατηγική του θέση το κατέστησε αντικείμενο διεκδίκησης ανάμεσα σε Οθωμανούς και Ενετούς. Το 1532 πολιορκήθηκε από τον Andrea Dοria, ενώ το 1603 υπέστη σημαντικές καταστροφές από τους Ιππότες της Μάλτας. Το 1687 καταλαμβάνεται από τους Ενετούς, οι οποίοι στις αρχές του 18ου αιώνα επισκεύασαν και επέκτειναν τις οχυρώσεις του φρουρίου, σύμφωνα με το προμαχωνικό σύστημα, δίνοντάς του τη μορφή που διατηρεί έως σήμερα.

Η οχύρωση της οθωμανικής περιόδου είχε σχήμα τραπεζίου με τη μικρή βάση στραμμένη βόρεια, εκεί που υψώνεται συγκρότημα τριών συνεχόμενων κυκλικών πύργων. Το οκταγωνικό κτίσμα που βρίσκεται νότια ακριβώς του «τριδύμου» χρησίμευε πιθανώς για πυριτιδαποθήκη. Στο ανατολικό τμήμα του νότιου τείχους βρίσκεται η κύρια πύλη του φρουρίου, ένας θολοσκέπαστος χώρος με δύο ανοίγματα σε διάταξη Γ που αρχικά θα προεξείχε σαν πύργος από το τείχος. Κατά τη δεύτερη οικοδομική φάση του φρουρίου, η πύλη ενσωματώθηκε στο νοτιοανατολικό ενετικό προμαχώνα. Στο μέσον του νότιου τείχους ορθώνονται δύο κυκλικοί πύργοι, ο μεγαλύτερος των οποίων σήμερα έχει μετατραπεί σε ναό, ενώ στα άκρα του τείχους σχηματίζονται δύο ακόμη πύργοι (τριγωνικός ανατολικά και κυκλικός δυτικά). Το δυτικό τείχος της οθωμανικής οχύρωσης δεν σώζεται. Ίσως κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς κατά τις εργασίες επέκτασης του φρουρίου.

Οι Ενετοί στις αρχές του 18ου αιώνα μετασκεύασαν το Ρίο, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης οχυρωματικής τέχνης. Επέκτειναν βόρεια και δυτικά το φρούριο, ενσωματώνοντας τις οθωμανικές οχυρώσεις. Πρόσθεσαν δύο ισχυρούς προμαχώνες στο βόρειο και το δυτικό άκρο του φρουρίου και δύο ρομβοειδείς προμαχώνες (riνeΙΙini) στα άκρα του νότιου οθωμανικού τείχους. Οι προμαχώνες συνδέονταν με ευθύγραμμο τείχος. Τέλος, μέσα στην ένυδρη τάφρο κατασκεύασαν δύο χαμηλά τριγωνικά προτειχίσματα (tenaglie). Στο βόρειο προμαχώνα ανοίχτηκε προς τη θάλασσα μια δευτερεύουσα πύλη.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, αρκετοί από τους συμμετέχοντες κατέληξαν σε καφετέρια στην παραλία Ρίου, για καφέ - ζεστό ρόφημα, χαλαρή κουβεντούλα και ανταλλαγή εντυπώσεων. Μια υπέροχη κατάληξη μετά από μια πραγματικά υπέροχη περιήγηση.

Φωτογραφίες 
Βικτώρια Σπηλιωτοπούλου 
Γεωργία Ριγοπούλου
Σοφία Χρονοπούλου
Σπύρος Χρονόπουλος