Εκδηλώσεις στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσθένης Παπαμάρκος – Γκιακ και Παπαδιαμάντης

Δημοσθένης Παπαμάρκος – Γκιακ

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016, 18:30 – 20:00 μμ.Αίθουσα Εκδηλώσεων Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης (18:30-20:00) θα έχουμε μαζί μας τον Δημοσθένη Παπαμάρκο για να διαβάσουμε και να συζητήσουμε αποσπάσματα από το “Γκιακ” (εκδ. Αντίποδες, 2014).

Η συλλογή έχει ήδη αποσπάσει βραβείο καλύτερης συλλογής διηγημάτων από την Ακαδημία Αθηνών και από το περιοδικό Αναγνώστης, ενώ πρόσφατα συμπεριλήφθηκε ως υποψήφια στη λίστα ‘Νουβέλα-Διήγημα’ για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016. Παράσταση στηριγμένη σε διηγήματα της συλλογής είνα ι προγραμματισμένη να ανέβει σύντομα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Το “Γκιακ” είναι ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας της τελευταίας 15ετίας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η Ματίνα Παρασκευά και ο Λευτέρης Φράτης.

Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016, 10:00 πμ – 17:00 μμ,

Αίθουσα Εκδηλώσεων Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης

Η διαδικασία της δεύτερης γραφής (rewriting) αποτελεί μια διαχρονική και πολύτροπη πολιτισμική και καλλιτεχνική πρακτική. Μέσα από τη μετάφραση, τη διασκευή, την ανθολόγηση, τη διασημειωτική μεταφορά, την ιδιοποίηση, ή και τον κανιβαλισμό το αρχικό κείμενο εγγράφεται ξανά σε ένα νέο κείμενο ή δρώμενο· η ανάγνωσή του διαμεσολαβείται και τα υλικά του ανασημασιοδοτούνται.

Ο σύγχρονος θεωρητικός στοχασμός έχει περιγράψει τα πολλαπλά ζητήματα που θέτει η διαδικασία της δεύτερης γραφής και έχει διερωτηθεί για τα εκάστο τε κίνητρα και τις προθέσεις της. Συνιστά πράξη αποδοχής ή σύλησης; Εκφράζει ‘αγωνία της επίδρασης’ ή διάθεση για θεραπεία των ‘σιωπών’ που αφησε το ‘έργο-πηγή’; Ποια τα ιδεολογικά συμφραζόμενα και οι παράγοντες που τη ρυθμίζουν κάθε φορά; Ποια η σημασία του μέσου αλλά και του πνεύματος της εποχής; Η ημερίδα «Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες» στοχεύει σε μια διεπιστημονική, συγκριτολογική και πολυθεματική συζήτηση των ερωτημάτων αυτών με σημείο αναφοράς το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών μεταποιήσεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Οι ανακοινώσεις της Ημερίδας παρακολουθώντας για πρώτη φορά από κοινού και με συγκριτολογική μεθοδολογία τις δεύτερες γραφές παπαδιαμαντικών διηγημάτων στο θέατρο και την όπερα, στον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, το παιδικό βιβλίο και τα κόμικς, επιδιώκουν να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους το παπαδιαμαντικό έργο αποτελεί δημοφιλές αντικείμενο για σύγχρονους έλληνες δημιουργούς. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις διερευνούν τις μορφικές, συμβολικές και εννοιολογικές αναπροσαρμογές που εισάγει η επαναγραφή τ ης παπαδιαμαντικής πεζογραφίας. Ανιχνεύουν τα ιδεολογικά κίνητρα της κάθε δεύτερης γραφής και επιδιώκουν να συσχετίσουν την ιδιοσυστασία της τόσο με το μέσον της όσο και με τον ορίζοντα προσδοκιών του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Παράλληλα, θέτουν το ερώτημα κατά πόσο, εντέλει, η δεύτερη γραφή εμπλουτίζει τη διάχυση του παπαδιαμαντικού έργου στο ευρύτερο κοινό.